Föreningsinformation och ordningsregler

Föreningens fyra hus har följande adresser, Norrängsgatan 2 och 4, Medevivägen 43 och Ostdalsgatan 54.

Fastighetsbeteckning: Tennstopet 12

Lägenhetsnummer finns på dörrkarmen till din lägenhet. När skatteverket, adressändring etc. efterfrågar lägenhetsnumret är det fyra siffror samt din bostadsadress. Du hittar ditt fyrsiffriga lägenhetsnummer i trapphuset på förteckningen över vilka som bor i trappuppgången. 

 

Vid inflyttning
Först några viktiga saker att tänka på vid inflyttning:

Parkeringsplats/Garageplats

Parkeringsplats/Garageplats ärvs inte automatiskt från den tidigare lägenhetsinnehavaren. Kontakta styrelsen för att ställa upp dig på kö. Nycklar för elstolpar och garage kvitteras ut från någon i styrelsen. 
Det är förbjudet att parkera på ej angivna parkeringsplatser, t ex utanför Norrängsgatan 4. Även fast parkeringen ser stor ut så är den inte till för fler bilar än det finns platser för.
Vi är anslutna till Securitas och de ger parkeringsböter till de som felparkerar.

El 

El ingår i lägenhetsavgiften. Du behöver inte anmäla till något elbolag att du har övertagit lägenheten.

Bredband och telefoni
Bredband (Bredbandsbolaget 100/10 Mbt) och den fasta telefonkostnaden ingår i månadsavgiften. Kostnaden för telefoni är för det man ringer för och ev extra tjänster som t ex nummerpresentatör. För att ansluta sig till tjänsterna, kontakta Bredbandsbolaget (0770-777 000) för att teckna avtal. Man behöver inte välja båda tjänsterna utan bara det ena av dem ifall man vill.

Kabel-tv

Föreningen är ansluten till Com hem TV. Det är Com hems analoga utbud som finns i lägenheterna, för närvarande SVT1, SVT2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, SVT24, SVT Barn, Kunskapskanalen, 24Corren. I oktober 2016 kommer vi ansluta oss till digital-tv, Silver paketet. Läs mer om det på Com Hems hemsida.

Nycklar

Till varje lägenhet hör 3 st nycklar (ev fler om tidigare lägenhetsinnehavare har gjort nya). Dessa ska kvitteras ut från någon i styrelsen. Anledningen att kvittens ska skrivas på är för att inga nycklar ska komma bort. För att göra fler nycklar, kontakta någon i styrelsen. Till postboxen hör det 2 st nycklar och till tvättstugelås 2 st.

Fastigheter och lokaler

Framtidshems BRF nr 1 i Motala u.p.a. är en bostadsrättsförening och äger och förvaltar 4 fastigheter som utgör Tennstopet 12. Vi är sammanlagt 73 hushåll/lägenheter. Husen byggdes mellan 1947-1949 och föreningen bildades 1947. Förutom lägenheterna disponerar vi tillsammans följande lokaler:

  • En tvättstuga på gaveln i Norrängsgatan 4, vilken är avgiftsfri. Tider till tvättstugan bokas på en tvättavla i tvättstugan, separat nyckel än lägenhetsnyckeln.
  • Två stycken uthyrningslokaler (de är för närvarande uthyrda).
  • En gemensamhetslokal i Norrängsgatan 2, se under Bokning av lokal. Ändamål måste uppges när lokalen ska hyras (styrelsen kan neka uthyrning om ändamålet inte överensstämmer med föreningens regler och stadgar). 
  • En bastu i källaren i huset på Norrängsgatan 2. Kontakta styrelsen för mer info.
  • På gården mellan Ostdalsgatan 54 och Medevivägen 43 finns ett miljöhus, samma nyckel som till lägenheten. Där finns kärl för hushållssopor och källsortering. Grovsopor ska tas till tippen av lägenhets-innehavaren och får inte kastas i miljöhuset.
    Gröna påsar att sortera matavfall i, finns att hämta i miljöhuset.

Månadsavgift

Månadsavgiften betalas in till bankgiro nummer 5784-8319 senast den sista varje månad för nästkommande månadsavgift. Om Du betalar via bankgiroinbetalning, hämta avier på din bank eftersom föreningen inte tillhandahåller detta. Föreningen är inte ansluten till autogiro. Om månadsavgiften inkommer för sent, kommer avgift tas ut från den boende på 50 kr.

Förvaltning

Föreningen är vi medlemmar som bor här. Det finns en vaktmästare anställd på heltid. Han bor i föreningen så om du skulle behöva hjälp annan tid än mellan 7-16 så går det bra att ringa och boka tid för hjälp eller att ställa frågor. Kontaktuppgifter finns i din trappuppgång. Om inte problemet kan avhjälpas har styrelsen olika telefonnummer till olika företag som kan bistå dig.

Uthyrning i andra hand

Bostadsrättsinnehavaren får inte hyra ut sin lägenhet i andrahand. Styrelsen kan dock i särskilda fall ge sitt samtycke för max 1 år och bara om ett rimligt skäl föreligger (läs mer i stadgarna §31).

Städdag

Varje vår och höst anordnas en gemensam städdag då alla i föreningen är välkomna att delta. Om vi alla hjälps åt så kan föreningens kostnader hållas nere.

Cykelrum, vinds- och källarutrymmen

Din cykel förvarar Du i våra cykelrum. Dessa finns i en källarlokal i ditt hus. 
Alla lägenheter har både vind- och källarutrymmen. Var vänlig förvara inget i öppna utrymmen. Dessa ska vara tomma eftersom det är en brandrisk om något förvaras där.

Om att bo i bostadsrättsförening

Att bo och vara medlem i en bostadsrättsförening innebär att man tillsammans med alla andra medlemmar i föreningen äger de fastigheter som föreningen består av. Alla kostnader och utgifter som föreningen har för hus och gårdar fördelas ut på varje enskild bostadsrätt genom en avgift som fastställs av föreningens styrelse. Det finns med andra ord aldrig någon annan som betalar, utan alla kostnader och utgifter betalas gemensamt av oss medlemmar.

Ju lägre kostnader och utgifter föreningen har, desto lägre avgift för respektive bostadsrätt. Det är därför viktigt att vi medlemmar är aktsamma om vår gemensamma utrustning som till exempel tvättmaskiner, portar, buskar, träd, cykelparkering, gångvägar osv.

Trivselregler

Trivselregler försöker vi ha så få som möjligt – använd personligt omdöme! Fest har vi alla ibland. Skall ni ha fest, meddela grannar i förväg, gärna med lapp i trappuppgången. 

Vid renovering av din lägenhet tänk då på att inte hålla på för sent om kvällarna. Även fast du inte tycker att det hörs något särskilt så är det väldigt lyhört och dina grannar kan störas. Renoverar du dessutom väldigt sent på kvällarna och flera dagar i rad, så är det som att du har fest flera dagar i veckan för grannarna.

Grillning

Endast elgrill får användas på balkongen, den ska då vara ansluten till ett godkänt uttag på balkongen med timer. Det är förbjudet att dra en sladd inifrån lägenheten för att ansluta t ex elgrill på balkongen. Används något utan rätt uttag som kan medföra brandrisk för din eller andras säkerhet så kommer föreningen ta ut en avgift på 5000 kr, samt se till att installation sker på den balkongen. Händer det dessutom en brand så kan det även leda till att lägenhetsinnehavaren får stå för föreningens självrisk.
Det finns två stycken kolgrillar som föreningen tillhandahåller. De står i det gamla soputrymmet utanför Ostdalsgatan 54C. Använd dem gärna! Men se till att tömma kolet efter dig så att nästa som ska använda grillen inte behöver göra det. Låt grillen svalna innan du ställer tillbaka den.

Securitas

Föreningen är ansluten till Securitas. Om du har låst ute dig eller har klagomål sent en kväll på en granne, kontakta Securitas. Telefonnummer och mer information finns i din trappuppgång. Försök dock att prata med din granne först innan Du kontaktar Securitas, det brukar oftast lösa sig direkt och ingen utryckning behöver ske. Om Securitas gör utryckning får den lägenhetsinnehavaren som fått klagomålet stå för kostnaden.

Styrelsen

Styrelsen ansvarar för föreningens ekonomi och skötsel. Styrelsen består idag av fem ledamöter och två suppleanter, som träffas ungefär varannan månad. Vilka vi är och hur man kan nå oss framgår på informationstavlan i uppgångarna och på hemsidan. På föreningens årsstämma, som hålls i april, behandlas val av styrelse, revisorer och valberedning, föreningens bokslut, samt medlemmars motioner.

Vill du delta i styrelsearbetet? Då är du förstås varmt välkommen! Kontakta någon i vår valberedning.